Instruksjoner for spill


 • Klikk her for Informasjon og oppstart FØR gjennomføring.
 • Klikk her for informasjon om hvordan å Spill casene.
 • Klikk her for Avslutning (refleksjon og evalueringsskjemaet).

Informasjon og oppstart

Casene til VirSam er bygget opp i en virtuell verden (Second Life). Start med å se på en kort informasjonsvideo om VirSam og casene.
Åpne den virtuelle verden ved å dobbeltklikke på CtrlAltStudioViewer ikonet (ser ut som på bildet til høyre) på skrivebordet.

Logg inn

Når «CtrlAltStudioViewer» har åpnet seg, skriv inn brukernavn, passord og location fra tabellen under. Snakk med de andre spillerne og fordel hvem som skal bruke hvilken bruker (dette kan endres etterpå).
Student Rolle / avatar Brukernavn Passord Location
Medisinstudent 1 Lege Kajandra apekatt2013 NTNU
Medisinstudent 2 Pasient Solborg apekatt2013 NTNU
Sykepleiestudent 1 Sykepleier på sengepost ntnuakutt3 ntnu1234 NTNU
Sykepleiestudent 2 Pårørende ntnuintensiv1 ntnu1234 NTNU
Sykepleiestudent 3 Operasjonssykepleier ntnuoperasjon1 ntnu1234 NTNU
Sykepleiestudent 4 Anestesisykepleier ntnuoperasjon2 ntnu1234 NTNU

Når du har skrevet inn, klikk på Logg in.

Nå er du kommet til møteplassen (plattform) på NTNUs øy. Der skal også de andre spillerne dukke opp. Vent til alle er på plass der (evt. hjelp de som ikke er kommet dit). Hvis dere bruker hodetelefoner, snakk sammen for å teste lyd (klikk på «mikrofontegnet» i menyen nederst på skjermen for å aktivere lyd). Hvis du ser ‘grønne lydbølger’ over avataren din virker lyden. Hvis det er problemer med lyden, ta av hodetelefoner og snakk uten bruk av mikrofon.

Se introduksjonsvideo

Når alle er samlet, se så på instruksjonsvideoen. Start på 2 minutter og 22 sekunder da de første stegene i videoen ikke er aktuelle når spillet allerede er klart på PC-ene, og dere skal bruke ferdiglagde avaterer.

Du kan prøve ut det som vises på videoen mens du ser på den (bevege deg rundt mm.).

Det er noen forskjeller i utseende rommene og funksjonene i videoen og i Second Life fordi vi stadig oppdaterer for å gjøre det mest mulig virkelighetsnært.

Hvis du ønsker å se på skriftlig introduksjon, finner du det her: Introduksjon til Second Life.

Når instruksjonsvideoen er ferdig, møt de andre spillerne utenfor sykehuset og gå sammen til pasientrommet. Det ligger inn gjennom hoveddøren til resepsjonen, ta til høyre inn en glassdør og så er pasientrommet på skrått til høyre (rommet rett frem er møterommet).

Teknisk informasjon

Hvis spillet henger seg opp eller du blir «låst fast» (ikke får flyttet på avataren): 1) skriv inn «ntnu» i adressefeltet for å bli sendt til platformen (møteplassen på NTNU øya) eller 2) trykk Ctrl+M (evt åpne «World Map» i «World» menyen) og klikk på det grønne arealet på kartet like utenfor sykehuset for å bli sendt dit. Hvis ikke det hjelper, lukk spillet (Quit) og start opp på nytt.

Når du ikke har en aktiv rolle hold deg litt i bakgrunnen og observer de andre.

Da andre studenter skal bruke avatarene senere, vennligst IKKE gjør endringer på dem, verken utseende eller klær.

Prøv 3D-brillene

Vær i den virtuelle verden (i CtrlAltStudioViewer programmet). Tilpass 3D brillene til hodet ditt (stropper foran og på begge sider). Ta dem av så du ser skjermen og trykk på CTRL+ALT+3 eller klikk på knappen «3D» nede i høyre hjørne (da kommer det to like bilder på PC-skjermen). Ta på deg brillene og se deg rundt.

Varier mellom å ha på brillene og løft dem opp i panna. Ha dem på når du spiller en scene hvor du er i ro. Løft dem opp i panna når du skal forflytte deg eller lese på case- eller rollebeskrivelse.

For å få vanlig visning på PC-skjermen, trykk på Esc. på tastaturet.

Dersom du ikke får to like bilder på PC-skjermen (eller ser noe i brillene), gjør følgende:

 • Trykk på «avatar» øverst i venstre hjørne
 • Velg «Preferences»
 • Graphics
 • Display Output
 • Oculus Rift
 • Apply
 • Quit CtrlAltStudioViewer
 • Start opp igjen ved å logge på og trykk CTRL+ALT+3 eller klikk på «3D» knappen.

Det er mulig du må sette opp 3D brillene på nytt, følg da stegene som kommer opp på skjermen i Oculus-appen. Du kan hoppe over oppsettet av Xbox-kontroll (skip).

Dersom du blir uvel av å spille med 3D brillene: Ta av brillene. Gå tilbake til vanlig visning på PC-skjerm ved å trykke på Esc. Prøv brillene igjen litt senere, men ikke flytt deg rundt med brillene på.

Spill casene

Dere skal spille gjennom en gynekologicase (kortere case) før dere spiller en geriatricase (lengre case). Start med å les casebeskrivelsen fordi det der står informasjon som alle må ha. Fordel deretter rollene i gruppen (i gynekologicase kan dere bruke rollene dere logget dere på med fra begynnelsen). Les så rollebeskrivelsen for din rolle (ha case og rollebeskrivelsen åpne i egne faner så du kan se på dem under spillet).

Start på gynekologicasen ved å klikke på bildet under. Etter dere er ferdig med den, lukk CtrlAltStudioViewer (Quit, fordi dere skal logge dere på med nye avatarer) og gå til geriatricasen fordel roller i geriatricaset og logg så på med nye brukere i spillet.

Avslutning

Fyll ut evalueringsskjemaet. Fordi dette er et utviklingsprosjekt er vi avhengig av deres evaluering i skriftlig form. Evalueringsskjemaet finnes her: Evalueringsskjema

Diskutere erfaringene sammen i 10-20 minutters. Diskuter spesielt hvordan samhandlingen mellom lege og sykepleier fungerte. Alle sier kort hva de de syntes fungerte bra og hva de syntes burde vært gjort annerledes for å bedre samhandlingen.

Mulige temaer for den felles diskusjonen er:

 • kommunikasjon som er forståelige for alle parter
 • avklare pasientens ønsker
 • avklare roller og arbeidsoppgaver
 • ha felles oppfatning av situasjonen
 • felles ansvar for å lage en klar plan